tiistai 11. lokakuuta 2016

Elsa

Vanha kamerani on patterikäyttöinen ja mielessä on ollut sen sata kertaa, että pitäisi hankkia akkuversio. Tällainen akku-ihanuus on nyt koekäytössä. Ladies and gentlemen, it's my pleasure to introduce you: Elsa

Muutaman kuva jo Elsan kanssa testailtiin...








Toimintasuunnitelma

Käsityön lukiodiplomi 2016-2017 Toimintasuunnitelma
Aihe 4. "Tarinan lumoissa. Toteuta tuote, jonka lähtökohtana on sinulle tärkeä kirjallinen teos."

Avainsanat käsityön lukiodiplomini aihevalintaan olivat: "tärkeä kirjallinen teos". Kirjat ovat aina olleet lähellä sydäntäni, olennainen osa rentoutumishetkissäni ja loputon kiinnostukseni kohde. Toinen kiehtova aihe oli metsään liittyvä tehtävä numero 3: "Voimaa metsästä".

Kurssityöni inspiraationa on Antoine de Saint-Exupéryn maailmanklassikko "Pikku Prinssi". Pikku Prinssi on ollut yksi suosikkikirjoistani lapsuudestani lähtien, vaikka kirja kirjailijan mukaan onkin satu aikuisille. Kirja löytyy kirjahyllystäni sekä pelkkänä satuna että laajempana teoksena, jossa de Saint Exupéry kuvailee Pikku Prinssin kirjoitusprosessin vaiheita. Inspiraation kakkosvaihtoehtona oli Richard Bachin "Lokki Joonatan". Valmistan kurssityönä koskettelukirjan, jossa on mukana Pikku Prinssistä tuttuja hahmoja, eläimiä ja asioita. Valmiin teoksen lahjoitan Celiaan.

Koskettelukirjoissa on kiinnitettävä huomiota käytettävien materiaalien myrkyttömyyteen ja teoksen helppohoitoisuuteen, samoin kuin kuvien ja kuvissa olevien osasten huolelliseen kiinnittämiseen. Kirjan kuvien on oltava pelkistettyjä ja alustaansa vasten värikontrasteiltaan selkeitä. Pelkistyksen vastapainoksi saattaa joitain kuvaosia olla tarpeen korostaa epätodellisella tavalla, jotta kuvasta tulisi ymmärrettävä. Valmiiden osasten, kuten esim. tehdasvalmisteisten lelujen käyttöä koskevat samat turvallisuusmääräykset kuin itsetehtyjäkin osia. Materiaaleina toimivat parhaiten luonnollisentuntuiset langat ja kankaat: kissan turkiksi käy hyvin tekokarva ja lampaan turkiksi villalanka.

Käytän kirjassani puuvilla-, silkki-, aida-, kirjo- ja sekoitekankaita, käsi- ja koneompelua, liimaa, helmiä, nahkaa, turkista, huopaa, vanua, maaleja ja nappeja. Kuvat kiinnitän tukeville puuvillakankaille. Kirjan sivut muodostuvat kahdesta vastakkain ommellusta kankaasta, jodien väliin tulee kulmista pyöristetyt tukipahvit. Muoviset pöytätabletit ovat erinomaisia tukipahveja, koska niitä ei tarvitse erikseen muovittaa. Ompelen oman kirjani sivut reunoistaan kiinni yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, joten sivunumeroita ei tarvita.

Työpisteeseen tarvitsen ison työpöydän lisäksi: ompelukoneen ja saumurin, neuloja, ompelu- ja villalankoja, leikkuualustan, askartelu- ja kangassakset, liimapuritimet, kärkipihdit ja sivuleikkurit, kaavapaperia ja kangasliidun, mittanauhan ja luonnoslehtiön, sekä värikyniä.

Kirjan valmistumisen aikana tuotetta esittelevä portfolio päivittyy ajantasaisesti sitä mukaa kun kurssityö etenee. Portfolio koostuu kirjarenkailla yhteen liitetyistä pahvinpaloista, joihin on kiinnitetty työsuunnitelmia, ostolistoja, linkkejä, vinkkejä, asiaa aiheesta ja vähän sen ohi, näytekappaleita materiaaleista, valokuvia, jne. Portfolion sivupohjat löytyivät valmiina askartelulaatikon uumenista, joten niiden esivalmisteluihin ei tässä kohtaa kulu aikaa.

Valitsen kirjaan seuraavat eläimet/aiheet:
1. Kaivo
2. Lammas
3. Kettu
4. Käärme
5. Liitutaulu
6. Helmitaulu
7. Kuningattaren viitta

Kirjassa seikkailee pieni punatukkainen tyttö nimeltä Emma ja kirjan nimeksi tulee "Emman kirja".



Kun sydän on mukana siinä, mitä sitten ikinä tekeekään, mikään ei voi mennä pieleen <3