tiistai 30. elokuuta 2016

Ikuinen koululainen

Maamme loistava koulu- ja koulutusjärjestelmä takaa mahdollisuudet suorittaa keskenjääneitä opintoja, opiskella tutkintotavoitteisesti tai ainekohtaisesti, sovittaa arkielämää ja opiskelua vaikkapa etäopinnoilla, plus lukemattomin muin keinoin. Koulut tekevät yhteistyötä ja oppilailla on tietyin edellytyksin mahdollisuus opiskella samanaikaisesti useammassa eri oppilaitoksessa. Oman dilpomini suorittamisen turvaa ohjeistus: "Käsityön lukiodiplomi voidaan suorittaa myös muussa lukiossa, jos omassa lukiossa ei ole käsityön lukiodiplomin suorittamismahdollisuutta".

Toinen vaadittavista pohjakursseista on suoritettu. Koulukohtainen soveltava kurssi KÄ8 ”Tekstiilirakenteita ja -pintoja” 

Valmistin A4 kokoiseen kansioon puuvillakankaiset irtopäälliset. Kuviona kannessa on ”Elämänpuu”. Kerään kansioon diplomityön portfolioon liitettävät toimintasuunnitelman, suunnittelupaperit, kauppalistat, hahmotelmat, ideat ja älynväläykset.

Sokkeli on valettu, nyt päästään varsinaiseen asiaan ... innonsekaisella jännityksellä odotan koska lähtee sekä mopo että lapaset käsistä :)

torstai 25. elokuuta 2016

Käsityön lukiodiplomin tehtävät 2016-2017

Opetushallitus julkaisee tehtävälistan keväällä, jotta oppilalla on mahdollisuus aloittaa itse valitsemansa tehtävän aihepiiriin tutustuminen, pohjatyön suunnittelu, materiaalien kerääminen jne. hyvissä ajoin ennen varsinaisen kurssin alkua.
http://www.edu.fi/download/176244_oph_lukiodiplomi_kasityo_2016_2017_tehtavat.pdf

Lukuvuoden 2016-2017 listassa on kuusi vaihtoehtoa.
Esimerkit: tehtävä 2. "Tervetuloa! Toteuta tuote tai tuotesarja vieraille, jotka tulevat kotiisi, kotipaikkakunnallesi tai Suomeen." ja tehtävä 6. "Tuotteen geometria. Toteuta tuote, jonka pinnat tai mekaniikka perustuu geometrisiin muotoihin."

En tarvinnut kuin yhden lukukerran listan läpi, ja oma suosikki oli selvä. Se on tehtävä 4: "Tarinan lumoissa. Toteuta tuote, jonka lähtökohtana on sinulle tärkeä kirjallinen teos."

Kerroin parille hyvälle ystävälleni aiheesta, jonka olin listalta valinnut. Sain hädin tuskin lauseeni "sinulle tärkeä kirjallinen teos" loppuun, kun jo molemmat huudahtivat Pikku Prinssi!. Oli kuulemma tarpeetonta sitä mitenkään erikseen mainita, tuntevat minut liian hyvin... :)

Kuva: Noora Reyes